Jak usunąć konto na Facebooku

Niezależnie od tego, czy martwisz się o swoją prywatność w Internecie, czy po prostu doszedłeś do wniosku, że nie potrzebujesz już konta na Facebooku z wielu innych powodów, to dobrze trafiłeś. Pokażemy Ci przede wszystkim, jak trwale usunąć konto na Facebooku oraz wyjaśnimy na czym polega dezaktywacja konta na FB.

Różnica pomiędzy dezaktywacją konta na Facebooku a usunięciem na stałe.

Zanim przejdziemy do instrukcji krok po kroku jak usunąć konto na FB, ważne jest, aby zrozumieć dwie opcje, które daje Ci Facebook, jeśli zdecydujesz się usunąć swoje konto. Do wybory mamy dwie opcję: dezaktywację konta lub usunięcie na stałe.

Jeśli dezaktywujesz swoje konto na Facebooku:
  • Nikt oprócz ciebie nie będzie mógł zobaczyć Twojego profilu.
  • Określone informacje, takie jak wysłane wiadomości, pozostaną widoczne.
  • Twoje imię pojawi się na listach znajomych, ale tylko dla twoich znajomych.
  • Twoje imię i nazwisko, posty i komentarze będą widoczne dla administratorów grup, do których dołączyłeś.
  • Będziesz mógł nadal korzystać z programu Messenger.
  • Możesz dezaktywować konto tak długo, jak chcesz, ale ponowne zalogowanie się lub użycie konta do zalogowania się do podłączonej aplikacji / usługi spowoduje wyświetlenie procesu ponownej aktywacji.
Jeśli zdecydujesz się trwale usunąć swoje konto na Facebooku:
  • Nie będziesz mógł ponownie aktywować swojego konta.
  • Cała zawartość dodana / przesłana na Facebooku zniknie na zawsze, bez możliwości jej odzyskania (chyba że wcześniej pobrałeś archiwum swoich danych).
  • Aplikacje korzystające z konta na Facebooku nie będą już dostępne za pośrednictwem logowania na Facebooku.
  • Określone informacje, takie jak wiadomości wysłane do znajomych, nie zostaną całkowicie usunięte i pozostaną dla nich widoczne.
  • Nie będziesz mógł korzystać z programu Messenger.

Facebook daje ci 30 dni na zastanowienie się nad swoją decyzją i anulowanie procesu usuwania, jeśli zmienisz zdanie. Po upływie tego okresu Twoje konto i wszystkie powiązane z nim dane znikną na zawsze. Pamiętaj, że trwałe usunięcie wszystkich informacji może potrwać do 90 dni – w tym okresie użytkownicy Facebooka nie będą mieli do nich dostępu.

Jak na stałe usunąć konto na Facebooku

Jeśli zdecydowałeś usunąć Facebooka na stałe, to wystarczy że wykonasz kilka poniższych kroków:

1. Zaloguj się na swoje konto na Facebooku.

2. Przejdź do strony usunięcia konta na Facebooku – najszybciej zrobisz to klikając w ten link.

3. Możesz również przejść do ustawień, a następnie do zakładki Twoje informacje na Facebooku i w sekcji Usuń konto i informacje kliknąć link Zobacz. 

4. Teraz wystarczy kliknąć niebieski przycisk Usuń konto, a następnie potwierdzić wpisując swoje hasło, że chcesz nieodwracalnie usunąć swoje konto.

Jak usunąć FB

5. To wszystko!

Jak wspomniałem wcześniej, jeśli zdecydujesz się przerwać proces usuwania konta, masz na to 30 dni. W przeciwnym razie konto zostanie trwale usunięte.

Jak dezaktywować konto na Facebooku

Jeśli chcesz zrobić sobie przerwę od Facebooka, ale nie jesteś jeszcze gotowy na trwałe usunięcie konta (lub nadal chcesz mieć dostęp do programu Messenger), dezaktywacja konta jest dobrą alternatywą do trwałego usunięcia konta.

Pamiętaj, że nawet jeśli dezaktywujesz swoje konto, to wszystkie Twoje informacje pozostaną dostępne na Facebooku.

Aby dezaktywować konto na Facebooku wykonaj poniższe kroki: 

1. Zaloguj się na swoje konto na Facebooku.

2. Przejdź do strony usunięcia konta na Facebooku – najszybciej zrobisz to klikając w ten link.

3. Kliknij przycisk Dezaktywuj konto.

Jak dezaktywować konto na Facebooku

4. Wpisz hasło, aby potwierdzić dezaktywację konta.

5. Gotowe! 5.

Aby ponownie aktywować konto, wystarczy zalogować się na Facebooku (lub aplikacji / usłudze korzystającej z konta Facebook).

3 thoughts on “Jak usunąć konto na Facebooku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *